Home


Ce sunt analizele medicale ?

Analizele  (investigatiile) medicale de laborator sunt metode (tehnici) care masoara (evalueaza) parametrii de stare ai unui organism

Parametrii de stare sunt acele marimi sau proprietati  care caracterizeaza starile fiziologice sau patologice ale organismului.

Analizele medicale fac parte din complexul de investigatii paraclinice care sunt folosite de medic pentru precizarea diagnosticului si conducerea tratamentului.

Actul medical are doua componente, diagnosticul si tratamentul. Investigatiile de laborator sunt utile (de multe ori sunt necesare) in ambele cazuri

q       Diagnosticul medical se realizeaza in mai multe etape:

A.Examenul clinic

a) anamneza (adica ceea ce isi aduce aminte pacientul)

b) examenul subiectiv(ceea ce simte pacientul)

c) examenul obiectiv (ceea ce percepe medicul, prin inspectie, palpare, percutie si ascultatie; cu alte cuvinte, ceea ce afla medicul prin examinarea directa a pacientului)

B. Examene paraclinice

Examenele paraclinice sunt sunt necesare pentru precizarea sau confirmarea diagnosticului.   

    Ele pot fi:

a) investigatii de laborator

b) explorari functionale,

c) explorari radiologice;

d) explorari ecografice, tomografice etc.

q       Tratamentul

Unele boli necesita sustinerea medicamentoasa a echilibrului fiziologic. Astfel in cazul bolnavilor cu diabet zaharat pancreasul lor produce insulina in cantitate mai mica si, ca urmare, creste concentratia de glucoza in sange (glicemia). Pentru reglarea glicemiei se face tratament cu insulina. Administrarea insulinei este monitorizata prin determinarea periodica a concentratiei de glucoza din sange prin metode biochimce.

Valorile gasite in cadrul unei determinari sunt comparate cu valorile considerate in limite normale si, pe baza lor, se poate aprecia existenta sau inexistenta starii de boala.

 Care sunt principalele tipuri de analiza?

Analizele medicale pot fi clasificate dupa mai multe criterii.

a)      clasificarea in functie de specialitatile laboratorului

·             Analize bacteriologice

·             Analize parazitologice

·             Analize biochimice

·             Analize virusologice

·             Analize hematologice

·             Analize citologice

·             Analize imuno-serologice

·             Analize histologice

Fiecare specialitate de laborator are specificul sau.

b)      Clasificarea in functie de structura/functia organismului care urmeaza a fi evaluata

·             Analize pentru evaluarea aparatului digestiv

·             Analize pentru evaluarea sistemului endocrin

·             Analize pentru evaluarea aparatului genital feminin

·             Analize pentru evaluarea sistemului imunitar

·             Analize pentru evaluarea aparatului genital masculin

·             Analize pentru evaluarea sistemului muscular

·             Analize pentru evaluarea aparatului excretor

·             Analize pentru evaluarea sistemului nervos

·             Analize pentru evaluarea aparatului respirator

·             Analize pentru evaluarea sistemului  osteo-articular

·             Analize pentru evaluarea sistemului circulator

 

c)      Alte clasificari (ex. in functie de bolile care sunt suspicionate)

De exemplu daca se suspecteaza un pacient de reumatism poliarticular acut se efectueaza o baterie de analize ale caror rezultate sunt anormale in aceasta boala ( VSH, Fibrinogen, ASLO, Factor reumatoid s.a.). Se efectueaza insa si analize care sa elimine diagnosticul unor boli cu manifestari asemanatoare. Spre  exemplu se determina acidul uric pentru a diferentia guta de reumatism.

CUM SUNT DenumiTE analizelE  medicale

Numele analizelor medicale se realizeaza in functie de parametrul a carui valoare este determinata.
Astfel, daca vrem sa determinam concentratia de hemoglobina din sange, analiza medicala de laborator are numele: determinarea concentratiei de hemoglobina din sange. Din motive practice se foloseste numele prescurtat: dozarea hemoglobinei.

Daca  substante de determinat se gasesc in mai multe medii din organism, denumirea analizei trebuie sa cuprinda si mediul in care se gaseste parametrul de determinat.
 Astfel: glucoza se poate gasi atat in sange, cat si in urina si LCR. Denumirile scurte corespunzatoare sunt : determinarea glicemiei,  determinarea glucozuriei, determinarea glicorahiei.
Se observa utilizarea sufixelor –emie pentru sange, - urie pentru urina si –rahie pentru lichidul cefalorahidian.

Multe analize medicale au denumiri specifice. Testul Babes-Papanicolaou este o analiza medicala care evalueaza celulele din secretia cervico-vaginala la femei si depisteaza celulele canceroase

Ce   intelegem  prin  valori normale ale analizelor medicale ?

Valorile gasite in cadrul unei determinari sunt comparate cu valorile considerate in limite normale si, pe baza lor, se poate aprecia existenta sau inexistenta starii de boala.

Stabilirea intervalului de valori normale se realizeaza tot in laborator, prin evaluarea aceluiasi parametru de stare, la un numar de oameni semnificativ din punct de vedere statistic, sanatosi clinic si in aceleasi conditii. Pe baza valorilor obtinute se calculeaza statistic limitele acceptate ca normale.  Stabilirea valorilor normale se realizeaza in conditii standard (aceeasi metoda de determinare, aceleasi conditii de temperatura, de pH, aceleasi tipuri de reactivi, aceeasi aparatura, acelasi instrumentar de determinare.

Cand se interpreteaza rezultatele unui set de analize medicale ale unui pacient, mai ales in cazul analizelor biochimice, se compara rezultatele acestor analize cu intervalele de valori normale specifice fiecari tehnici de analiza si , foarte important, specifice laboratorului care efectueaza analiza.

Important! Cand cereti rezultatele unor analize pe care le-ati efectuat intr-un laborator de analize medicale, cereti si valorile normale specifice metodelor de lucru si conditiilor din laboratorul respectiv. 
Fiecare laborator de analize medicale are obligatie profesionala sa stabileasca valorile normale pentru fiecare tip de analiza efectuata si sa le precizeze in buletinele de analiza eliberate